Izbočene, krute ili natečene vene koje su osjetljive na dodir

Izbočene, krute ili natečene vene koje su osjetljive na dodir

Bilo koji oblik intenzivnog pritiska može gurnuti vaše folikule u fazu "mirovanja", ometajući rast novih niti. Štoviše, komadići kose mogu se odlomiti na pola puta tijekom ciklusa rasta.

Brzi popravak. Naučiti se nositi sa stresom i kontrolirati razinu stresa može pomoći u zaustavljanju lomljenja kose izazvanog stresom.

Loša prehrana

Naposljetku, kao što poslovica kaže, "ono si što jedeš" ne znači samo tvoje dobro, već i tvoju kožu i kosu. Vaša kosa zahtijeva određene hranjive tvari kako bi održala svoje zdravlje i rast. Prehrana kojoj nedostaju esencijalni hranjivi sastojci uzrokovat će pojavu ispadanja i pucanja kose.

Brzi popravak. Dobro uravnotežena prehrana prepuna sljedećih hranjivih tvari najbolji je prijatelj vaše kose:

 • Željezo.
 • Biotin ili vitamin H (jedan od najpopularnijih sastojaka koji se nalazi u vitaminima za kosu, kožu i nokte).
 • Vitamin A (najbogatiji izvori su mrkva i rajčica).
 • Vitamin D (koji se prvenstveno nalazi u mliječnim proizvodima, masnoj ribi i ulju riblje jetre) aktivira novi rast folikula dlake.
 • Omega-3 masne kiseline (najbogatiji izvor je masno ulje i ulje riblje jetre).
 • Protein.
 • Cinkov.

Lomljenje kose uzrokovano je brojnim čimbenicima, a može se riješiti korištenjem pribora za oblikovanje kose toplinom i rjeđim pranjem kose, zdravom prehranom te izbjegavanjem uskih frizura, grubog brisanja ručnikom i stresa.

Tijekom trudnoće općenito je sigurno nastaviti koristiti većinu proizvoda za njegu kose, uključujući šampone, regeneratore i proizvode za oblikovanje kose. Međutim, ipak biste trebali biti oprezni kako biste očuvali zdravlje sebe i svoje bebe. Baš kao što je ono što stavljate u svoj sustav važno tijekom trudnoće, ono što koristite na svom tijelu (uključujući kožu i kosu) također se računa. Nastavite čitati kako biste saznali više o tome koje proizvode za njegu kose izbjegavati na svom putu prema majčinstvu.

Ključni zaključci:

 • Trudnoća je ključna faza u životu žene. Baš kao što je važno što jedete ili pijete u ovom razdoblju, računa se i ono što nanosite na kožu i kosu.
 • Vaše vlasište upija malu količinu bilo kojeg proizvoda nanesenog na kosu.
 • Obratite pozornost na sastojke u svom proizvodu za njegu kose. Iako samo u malim količinama, oni mogu proći u vaš krvotok kroz posteljicu do vašeg djeteta.
 • Većina stručnjaka preporučuje bojanje kose nakon prva tri mjeseca od začeća.
 • Kada očekujete, recite "NE" tretmanima za kosu kao što su keratin, trajna ili opuštajući – svi oni sadrže potencijalno opasne kemikalije.

Njega kose tijekom trudnoće – što treba znati:

Brinuti se o sebi dok ste trudni jednako je važno https://alkotox-official.top/en/alcoholism-in-specific-populations-gender-and-age-differences/ kao i briga o djetetu. Međutim, postoje određeni aspekti rutine njege kose kojih biste trebali biti svjesni radi vaše dobrobiti.

Bojajte kosu tek nakon prvog tromjesečja

Postoje ograničeni znanstveni dokazi o sigurnosti boja za kosu tijekom trudnoće. Unatoč tome, većina stručnjaka, poput onih s Američkog koledža opstetričara i ginekologa, smatra da je sigurno bojati kosu tijekom trudnoće.

Prema The American Pregnancy Association , boje za kosu nisu toksične za vašu bebu ako se pravilno koriste. To je zato što vaše vlasište apsorbira minimalnu količinu ovih kemikalija, tako da zanemarive količine ulaze u krvotok. Stoga će samo mala količina doći do vaše bebe, ako uopće.

S tim u vezi, boje za kosu sadrže potencijalno otrovne kemikalije. Stoga Američka udruga za trudnice preporučuje da pričekate barem do drugog tromjesečja prije planiranja bojanja kose.

Zašto čekati do drugog tromjesečja? Tjelesna struktura i organski sustavi vaše bebe počinju se formirati tijekom prvog tromjesečja. Dakle, izbjegavanje bojanja kose tijekom ovog ključnog razdoblja pomaže osigurati siguran razvoj vaše bebe. Štoviše, istraživanja pokazuju da bebe frizera često izložene bojama za kosu također pate od problema pri porodu. Stoga je za trudnice sigurnije ograničiti svoju izloženost boji za kosu što je više moguće.

Budite oprezni s ftalatima u proizvodima za kosu

Ftalati su sredstva za želiranje koja se koriste u šamponima, pjenama, lakovima za kosu, regeneratorima i bojama za kosu. Uprava za hranu i lijekove (FDA) identificira ftalat, dimetil ftalat (DMP), u sprejevima za kosu koji pomaže da vaša kosa bude glatka i živahna. Studije pokazuju da su ftalati endokrini disruptori — kemikalije koje narušavaju vašu hormonalnu ravnotežu.

Ako ih uzimaju trudnice, te kemikalije mogu uzrokovati genitalne abnormalnosti u njihovih beba. Ftalati također mogu blokirati djelovanje primarnih hormona koji se nazivaju androgeni kod muških beba, što dovodi do abnormalnosti poput nespuštenog testisa.

Budite oprezni s nekim eteričnim uljima

Iako je opće priznato kao sigurno (GRAS), korištenje eteričnog ulja (EO) tijekom trudnoće i dalje je vrlo kontroverzno. Određena eterična ulja, poput bosiljka, rute i majčine dušice, mogu biti toksična za vas ili vašu bebu.

Primarna zabrinutost u vezi s učinkom EO na trudnoću je njihova sposobnost da izazovu pobačaj. Prema pregledu medicinske literature, neki EO mogu negativno utjecati na reproduktivne hormone i razvoj vaše bebe.

Osim toga, postoje izvješća o kongenitalnim nedostacima u životinjskim modelima liječenim EO-ima tijekom trudnoće. Stoga je mudro izbjegavati korištenje ovih ulja tijekom trudnoće.

Izbjegavajte trajnu ili opuštajuću kosu

Mnoge žene vole trajno izravnati ili opustiti kovrčavu kosu. Međutim, ti relaksatori sadrže kritično opasnu kemikaliju zvanu natrijev hidroksid ili lužinu koju ljudi koriste za odčepljivanje odvoda.

Rizik od raka dojke i maternice očit je iz znanstvenih studija na ženama koje intenzivno koriste ove relaksatore za kosu koji sadrže lužinu. S tim u vezi, malo je studija provedeno kako bi se ispitali učinci sredstava za opuštanje kose na trudnice.

Budući da sredstva za opuštanje kose sadrže nagrizajuće kemikalije, možda biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što se upustite u takve postupke u trudnoći.

Izbjegavajte tretmane keratinom

Bez sumnje, keratinski tretmani privremeno izravnavaju vašu kosu, čineći je glatkom, sjajnom, svilenkastom i bez kovrča. Međutim, većina sadrži formaldehid, otrovnu kemikaliju za koju se zna da uzrokuje rak.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Nacionalni institut za sigurnost i zdravlje na radu (NIOSH) također naglašavaju korelaciju između izloženosti formaldehidu i pobačaja u trudnica.

Štoviše, istraživanja otkrivaju da, ako je koriste trudnice, ova štetna kemikalija povećava izglede za pobačaje. Stoga je najbolje odgoditi svoje planove za dobivanje usluge keratina kada to očekujete.

Tijekom trudnoće posebno pazite što jedete i tjelesnu aktivnost kojom se bavite kako ne biste naštetili zdravlju svoje bebe. Također ste oprezni u rukovanju otrovnim kemikalijama i tvarima koje se koriste za čišćenje kućanstva. Pa zašto bi nanošenje proizvoda za njegu kose trebalo biti drugačije? Budući da mnogi proizvodi za njegu kose sadrže nagrizajuće kemikalije, ima smisla izbjegavati njihovu upotrebu dok vaš liječnik ne bude siguran da neće naštetiti zdravlju vaše bebe.

Duboka venska tromboza (DVT) je kada se krvni ugrušak formira u dubokim venama vašeg tijela, obično u vašim nogama. Ugrušak blokira venu, usporavajući ili ometajući protok krvi. Ako se ne liječi, tromb se može pomaknuti i krenuti prema vašim plućima, uzrokujući plućnu emboliju, koja može biti fatalna.

Ključni zaključci:

 • DVT je krvni ugrušak (ili "tromb") koji se stvara u jednoj od dubokih vena vašeg tijela, obično u nogama.
 • Jedna od najalarmantnijih posljedica DVT je plućna embolija (PE). Dobra vijest je da se PE može spriječiti.
 • Svaki čimbenik koji uzrokuje zgrušavanje krvi ili usporava protok krvi kroz duboku venu vaše noge može dovesti do DVT-a.
 • Lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu spriječiti zgrušavanje krvi, ali nose rizik od krvarenja, zbog čega su potrebni redoviti pregledi.
 • Operacija je sljedeći korak ako ne reagirate na odgovarajuću medicinsku terapiju i promjene načina života.

Što uzrokuje DVT?

Svaki čimbenik koji povećava vjerojatnost zgrušavanja vaše krvi ili usporava protok krvi kroz duboku venu vaše noge može dovesti do DVT-a. Najčešći čimbenici rizika su:

Nedavna operacija Dugotrajno ležanje u krevetu, smanjena tjelesna aktivnost ili oštećenje stijenke krvnog suda mogu uzrokovati skupljanje krvi u venama nogu, povećavajući mogućnost DVT-a.
Starija dob Smanjena fizička pokretljivost i porast faktora zgrušavanja mogu učiniti vašu krv sklonijom zgrušavanju kako starite.
Dugo mirno sjedenje Kao na primjer tijekom dugog leta avionom.
Imati bolest vena Posebno proširene vene.
Aktivni rak Aktivacija čimbenika zgrušavanja, oštećenje vena od raka koji se proširio i kemoterapija mogu povećati vaše izglede za dobivanje DVT-a.
Pretilost Pretilost povećava sklonost razvoju krvnih ugrušaka, što dovodi do DVT.
Obiteljska povijest bolesti zgrušavanja Povijest poremećaja zgrušavanja u vašoj obitelji može dovesti do DVT-a.
Infekcija ili upala Neke infekcije ili upale mogu povećati rizik od dobivanja DVT-a u budućnosti.
Autoimuni poremećaji Poremećaji poput antifosfolipidnog sindroma i sistemskog eritemskog lupusa također povećavaju sklonost vaše krvi zgrušavanju.
Trudnoća, kao i razdoblje nakon poroda Tijekom trudnoće povećava se mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, uz smanjenje procesa koji blokiraju zgrušavanje krvi. Štoviše, pritisak rastuće maternice sprječava venski povratak u srce, uzrokujući nakupljanje krvi u venama nogu.
Korištenje hormonskih metoda kontrole rađanja Kontraceptivi, uglavnom oni koji sadrže estrogen, nose dva do šest puta veći rizik od tromboze.

Koji su simptomi DVT-a?

Kod nekih pacijenata simptomi mogu biti vrlo blagi ili proći nezapaženo. Drugi mogu doživjeti simptome koji su dovoljno jaki da izazovu zabrinutost. Simptomi DVT uključuju:

 • Pulsirajuća ili grčevita bol u zahvaćenom potkoljenici ili bedru.
 • Osjetljivost ograničena na zahvaćeno potkoljenicu ili duž toka dubokih vena u vašem bedru.
 • Otok u zahvaćenom potkoljenici ili bedru.
 • Osjećaj topline u blizini zahvaćenog područja.
 • Crvena ili obojena koža u blizini bolnog područja (zbog nabubrivanja i začepljenja vene).
 • Izbočene, krute ili natečene vene koje su osjetljive na dodir.

Neki ljudi možda neće osjetiti simptome ili potražiti liječenje dok ne dožive jednu od po život najopasnijih posljedica DVT-a, plućnu emboliju (PE).

Contents