Колко време отнема усвояването на магнезия?

Колко време отнема усвояването на магнезия?

Въпреки че много хора съобщават анекдотични ползи, липсват последователни изследвания, които да подкрепят това твърдение.

Други изследвания обаче предполагат, че L-карнитинът може да има значително въздействие, когато става въпрос за увеличаване на чистата мускулна маса. Това, в комбинация със способността му да намалява увреждането на мускулите и да насърчава възстановяването след тренировка, е една от причините да е популярен сред бодибилдърите.

Поддържа здравето на сърцето

Хората със сърдечни заболявания са склонни да имат ниски нива на карнитин, така че е логично приемът на карнитин да помогне за поддържане на здравето на сърцето. Доказано е, че инжектирането на L-карнитин помага за намаляване на хипертонията, хипергликемията, затлъстяването и други състояния, които могат да допринесат за сърдечно-съдови проблеми.

Подпомага мозъчната функция

Не само физическото представяне може да бъде подобрено с L-карнитин; това съединение може да дойде и с ползи за стимулиране на мозъка. Изследванията подкрепят неговия потенциал да помогне за подобряване на умствената функция при по-възрастни хора с болест на Алцхаймер и леко когнитивно увреждане. Имайте предвид, че резултатите от това изследване може да не се отнасят за вашата уникална ситуация. Необходими са повече изследвания, за да се научи как инжекциите с L-карнитин могат да повлияят на мозъчната функция при здрави индивиди.

Каква е дозировката на L-карнитин?

Дозировката на L-карнитин зависи от целите на някого. Хората, които го приемат за спортни постижения, приемат средно 2-6 грама на ден в продължение на 1-28 дни. Пациентите с рак обикновено приемат допълнителни дози, вариращи от 250 mg до 3 грама на ден.

ЗабележкаИмате повишен риск от нежелани странични ефекти при дози от 3 грама на ден и по-високи.

Странични ефекти на L-карнитин

Въпреки че може да помогне на хората по много начини, L-карнитинът идва с няколко потенциални странични ефекти:

 • диария;
 • Гадене и повръщане;
 • Коремни спазми;
 • Миризма на риба.

Други по-сериозни потенциални нежелани реакции са докладвани при употребата на L-карнитин, включително гърчове при хора с гърчове, мускулна слабост при хора с уремия и тежки алергични реакции. L-карнитинът може да има взаимодействия с лекарства, включително варфарин (разредител на кръвта) и някои видове антибиотици.

Потенциални дългосрочни рискове

Инжекционният карнитин може да бъде по-безопасен в дългосрочен план в сравнение с високия орален/диетичен прием на карнитин. Проучване от 2013 г. при гризачи и хора установи връзка между нивата на L-карнитин и риска от сърдечно-съдови заболявания, особено сред хората, които ядат месо. Специфичен биомаркер, TMAO, се произвежда от чревната микробиота по време на метаболизма на хранителния L-карнитин и е свързан с атеросклерозата. Изследователите коментират, че тези открития могат да помогнат да се обясни връзката между риска от сърдечни заболявания и високата консумация на червено месо, богата на карнитин храна.

Малко проучване при хора демонстрира, че преминаването от перорален L-карнитин към интравенозни инжекции на L-карнитин подобрява нивата на холестерола при хора, подложени на диализа. Следователно инжекционната форма на L-карнитин може да бъде по-добър вариант за някои хора.

Обширни проучвания показват смесени резултати за това дали L-карнитинът е ефективен или не за немедицински цели, по-специално загуба на тегло и спортни постижения. Поради потенциалните рискове е важно да обсъдите с вашия доставчик на здравни услуги дали инжекциите или добавките с карнитин са подходящи за вас.

Ако приемате добавки, за да подобрите здравето си, искате да сте сигурни, че тези, които приемате, работят възможно най-ефективно. Това е особено вярно за добавка, толкова жизненоважна като магнезия – основен минерал, от който тялото зависи да функционира. За да оптимизирате приема на магнезий, първо трябва да разберете как работи и колко дълго остава в тялото ви.

Ключови изводи:

 • Магнезият е ключов минерал, който помага при над 300 биохимични реакции в тялото.
 • Магнезият се намира в много храни, но повечето хора не са в състояние да задоволят дневните нужди само чрез диета.
 • Има редица различни видове магнезий, някои от които имат по-голяма бионаличност от други. (Бионаличността се отнася до частта от веществото, което действително достига до кръвообращението ви, така че тялото ви да може да го използва.)
 • Всички форми на магнезий са склонни да се абсорбират, използват и освобождават чрез урината в рамките на 24 часа.

Защо магнезият е важен за вашето здраве?

Какво точно е магнезият? Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в тялото и участва в повече от 300 различни биохимични реакции, включително:

 • Функция на нервите и мускулите
 • Здраве на имунната система
 • Регулиране на налягането и нивата на кръвната захар
 • Произвеждане на енергия и протеини
 • Поддържане на костите здрави
 • сън
 • Функция на бъбреците
 • Стомашно-чревно здраве

Магнезият се намира естествено в много храни като млечни продукти, плодове, ядки и бобови растения. Повечето хора получават достатъчно от него в диетата си, за да може тялото да изпълнява редовни функции; въпреки това все още е обичайно да имате ниски нива.

Приблизително 43% от възрастните в САЩ не са в състояние да изпълняват дневните препоръки за магнезий само чрез диета, поради което добавките с магнезий са широко препоръчвани.

Какви са различните видове магнезий?

Не всеки магнезий е създаден еднакъв. Предлагат се различни форми на магнезий и някои са по-полезни за вашето здраве от други.

Това са само няколко от видовете магнезий, намиращи се в храните и добавките:

 • Магнезиевият цитрат се намира естествено в цитрусовите плодове и е свързан с лимонена киселина.
 • Магнезиевият глицинат се получава чрез комбиниране на аминокиселината глицин с магнезий.
 • Магнезиевият лактат се получава чрез комбиниране на млечна киселина и магнезий.
 • Магнезиевият малат се получава чрез комбиниране на ябълчена киселина и магнезий.
 • Магнезиевият хлорид е магнезиева сол, която съдържа хлор.
 • Магнезиевият оксид, бяло прахообразно вещество, е сол, произведена от кислород и магнезий.

Тези различни форми на магнезий изпълняват различни функции в храната, но някои са по-добри от други, когато се приемат като добавка. Магнезиевият глицинат, цитрат, малат, лактат и хлорид са склонни да се абсорбират по-добре и са по-бионаличности, което означава, че тялото ви може да използва добавката по-ефективно от магнезиевия оксид и сулфат. (Бионаличността се отнася до частта от веществото, което действително достига до кръвообращението ви, така че тялото ви да може да го използва.)

Имайте предвид, че някои форми на магнезий се използват като лаксативи. Например, магнезиев цитрат и магнезиев хидроксид (намерени в PediaLax и Milk of Magnesia) се използват за лечение на случаен запек.

Какво причинява ниските нива на магнезий?

Някои нарушения и основни състояния са свързани с ниски нива на магнезий и може да изискват добавяне на магнезий извън хранителните източници. Примерите включват:

 • Разстройство при употреба на алкохол
 • Стомашно-чревно заболяване
 • Заболяване на бъбреците
 • Диабет тип 2
 • Нарушения на щитовидната жлеза

Други фактори също могат да повлияят на нивата на магнезий, като по-напреднала възраст и прием на определени добавки или лекарства. Приемането на високи дози цинк в добавки, например, може да намали усвояването на магнезий, което води до по-ниски нива в тялото.

Как да разберете дали тялото ви не усвоява магнезия? Макар и рядко, хората с истински магнезиев дефицит могат да изпитат симптоми като сънливост, мускулна слабост, гадене и повръщане, загуба на апетит и свръхвъзбудимост. Умереният или тежък дефицит може да доведе до гърчове, анормален сърдечен ритъм и ниски нива на калий и калций в кръвта.

Забележка:Много хранителни дефицити могат да бъдат открити с кръвен тест, но това не е вярно за магнезия. Трудно е да се определи дали някой има магнезиев дефицит, тъй катоминералът обикновено се концентрира в клетките или костите, за разлика от други хранителни вещества, които се концентрират в кръвта.

Колко време остава магнезият в тялото?

Може би си мислите, че тялото съдържа огромни запаси от магнезий, тъй като той е толкова жизненоважно хранително вещество. Това е отчасти вярно.

Да, магнезият се съхранява в тялото; по-голямата част от това, 50–60%, обаче е в костите и другите тъкани, а не в кръвта. Останалият магнезий, който приемате ежедневно, се абсорбира, използва и освобождава сравнително бързо в рамките на 12 до 24 часа. Бъбреците регулират нивата на магнезий и отделят около 120 mg магнезий чрез урината всеки ден.

Този процес се забавя, когато хората имат ниски нива на магнезий, но обикновено се препоръчва хората да приемат магнезий ежедневно. Способността на бъбреците да регулират нивата на магнезий е една от причините, поради които е трудно да се предозира минералът – те обикновено освобождават излишния магнезий в рамките на един ден.

Колко време отнема усвояването на магнезия? Формите на магнезий, които могат да бъдат разтворени в течност, са склонни да се абсорбират по-лесно от червата. Около 80% от пероралния магнезий се абсорбира в рамките на 6-7 часа след приема.

Чудите се колко време ще отнеме вашата магнезиева добавка да подейства? Повечето хора забелязват разлика в рамките на една седмица, но това зависи от тялото ви и за какво го приемате.

Какво влияе колко дълго остава магнезият в тялото ви?

Диетата играе роля в усвояването на магнезия. Хората, които консумират по-високи нива на протеини и фруктоза, изглежда усвояват повече магнезий. Друг фактор е формата на консумирания магнезий и степента на недостиг на магнезий.

Въпреки че тези неща влияят на това колко бързо магнезият се абсорбира в тялото, здравето на бъбреците е факторът, който играе най-голяма роля за това колко дълго остава там. Това е така, защото бъбреците ви регулират колко магнезий може да задържи тялото ви. Хората с бъбречно заболяване, често произтичащо от диабет тип 2, са по-склонни да имат магнезиева дисрегулация.

Как да оптимизирате приема на магнезий

И така, как да включите магнезий в своята уелнес рутина? Първото е да знаете колко да вземете.

Експертите препоръчват възрастни мъже да приемат 400 до 420 милиграма дневно, докато възрастни жени приемат 310 до 320. Тези, които са бременни, трябва да приемат 350-400 милиграма на ден, а тези, които кърмят, приемат 310-360 милиграма.

Следващата ви стъпка е да изберете правилния вид, който да вземете. Магнезиевият лактат може да причини по-малко стомашно-чревни нежелани реакции и може да бъде подходящ за тези, които имат затруднения с приема на други форми на магнезий. Магнезиевият цитрат и малат също са добър избор за повечето хора, тъй като са склонни да бъдат по-бионалични и са полезни при запек.

За повече информация посетете https://folifort-official.top/bg/ .

Contents